"El desenvolupament i enfortiment del sentiment de pertinença de les persones o els grups
en un territori ajuda a construir consciència de vinculació, afavoreix les actituds participatives i
de cooperació en el medi i en la comunitat, i facilita el procés d’inclusió i la cohesió social."
José Palos.

dimecres, 26 d’octubre del 2022

Santa Madrona i els espiadimonis.

Coneixeu la relació entre Santa Madrona, els espiadimonis i el possible origen d'aquest nom? Doncs la llegenda existeix i la teniu a diferents blogs com al del Dani Cortijo 'Altres Barcelones' o al de la Júlia Costa 'Un balcó al Poble-sec'. 

😍🅾️🅿️💙 #Poblesec #OrgullPoblesequi





Diu una llegenda que fa molt temps, quan els espiadimonis eren grossos i ràpids com una àguila, el dimoni, enfurismat pel culte a Santa Madrona, va voler fer volar pels aires la muntanya de Montjuïc per esmicolar el seu monestir i fer-la caure sobre Barcelona. Aleshores va convocar tots els dimoniets que tenia escampats pel territori per tal que vinguessin a una hora convinguda a les hortes de Sant Bertran muntants sobre aquests insectes. Un cop concentrats van començar a excavar un túnel per fer esclatar posteriorment la muntanya, però en aquell precís moment, Santa Madrona va sortir de la seva ermita i els va fer el senyal de la creu.

Els dimonis es van escampar corrents, però van quedar aturats davant la cova tots els espiadimonis. Santa Madrona, en veure que no fugien davant el senyal de la creu, les va beneir. Les va fer més petites, perquè mai més servissin de cavalls a les forces del diable i els va encarregar dues missions: Havien d’espiar les malifetes dels dimonis i observar les obres que la gent feia en favor de Déu per comunicar-les al Diable i fer-li venir tanta ràbia que s’estirés els pèls de la cua...